Hvorfor vælge en bæredygtig madras

Vi tilbringer en stor del af vores liv i sengen. Derfor er det vigtigt at tage sig tid og investere i at finde ud af, hvilken slags madras der giver dig den perfekte komfort, hvor du altid vågner udhvilet og helst uden for mange skadelige materialer. Heldigvis for os (og alle andre) er der flere valgmuligheder end nogensinde før! Vi kan ikke længere kun vælge mellem én type madras i den lokale butik; hvis vi nu kigger os omkring i forskellige butikker/webshops, kan vi finde alle former og størrelser. Fra latex, hybrider til helt naturlige madrasser.

Hvorfor vælge en naturmadras?

Naturmadrasser er fremstillet af materialer, der kommer fra naturen, som ordet antyder. Dette er en miljøvenlig løsning, da materialerne ikke skal forarbejdes eller behandles på en skarp kemisk måde. De er også sundere for dig og dit sovemiljø, da de derfor ikke indeholder skadelige kemikalier. Den største fordel ved en naturmadras er, at den sandsynligvis også vil være mere komfortabel end en madras af syntetiske materialer. Dette kan forbedre din generelle søvnkvalitet.

Der er dog også ulemper ved at bruge en naturmadras. En naturmadras skal du vænne dig til, især hvis du har sovet på andre varianter hele dit liv, kan støtten føles anderledes. Men her skal man som med alle madrasser altid vænne sig til den.

En af de mest almindelige madrasser er polyester og hukommelsesskum. De er fremstillet af forskellige typer olie, gasser og natriumklorid. Ikke alene er materialerne skadelige for miljøet og vanskelige at nedbryde, men der frigives også skadelige stoffer under produktionen af disse materialer.

Hvis du begynder at se på holdbarheden af disse madrasser, er de også et dårligt valg på dette område. De fleste af disse madrasser (især de billigere varianter) har en levetid på kun 5 til 10 år. I denne periode udvikler der sig flere gruber og huller ved hofterne, og du sover simpelthen i et hul. Det er ikke godt for ryggen, og da du skal bruge en ny madras igen efter kort tid, er det her, hvor billigt er dyrt. Dette valg er bestemt ikke holdbart.

Hvilke materialer til din madras er bæredygtige?

En af de mest holdbare madrasser på markedet i dag er lavet af naturlatex. Denne latex fremstilles af saften fra gummitræer.

Det vanskelige for naturen er, at den ikke skelner mellem latex fremstillet af olie eller af gummitræer. Moder Natur laver også stoffer, som ikke er gode for hende. Ja, det er naturligt, men begge dele er vanskelige at nedbryde. Det, der gør en stor forskel, er fremstillingsprocessen og raffineringen af ikke-naturlig latex eller gummi.

Naturlatex kommer altså fra gummitræer, hvor der er lavet et hak i træet. Herefter opsamles den saft, der løber ud, og deraf fremstilles latexen til sidst.

Naturlatex er et ekstremt hygiejnisk materiale og indeholder antibakterielle og svampedræbende egenskaber. Det er meget vigtigt, fordi du mister en masse fugt i løbet af natten, som trænger ind i madrassen. Du ønsker ikke, at den efterfølgende sprænger med skimmelsvamp, hvilket igen er dårligt for dine luftveje. Desuden lider du også mindre under husstøvmider. En stor ulempe er prisen, men som tidligere nævnt er det relativt, for billigt er bare dyrt i dette tilfælde.

Hvad skal du være opmærksom på, når du køber en naturmadras?

Der er forskel på bæredygtig og naturlig. Disse ord er ikke indbyrdes udskiftelige, en naturmadras kan være bæredygtig, men en bæredygtig madras behøver ikke nødvendigvis at være naturlig. Bæredygtighed sælger og bliver hurtigt klistret på et produkt uden at være bæredygtigt. Det er bedst at vælge en bæredygtig og naturlig madras. Så ved du, at du gør alt, hvad du kan, for at træffe det rigtige valg af madras. Her er, hvad du skal være opmærksom på, når du køber en ny madras:

  • Lad dig ikke friste af smarte udtryk, men læs det med småt. Se, om madrassen er fremstillet af naturlige materialer, og undgå udtryk som “skum” som i memory foam eller hukommelsesskum. Du skal bruge naturlatex, økologisk bomuld eller hamp.
    Som nævnt skal du også tjekke materialerne omkring madrassen, er betrækket lavet af økologisk bomuld? Helt i top.
  • Er det muligt at teste søvn? Så ved du også, at producenterne står bag produktet. Desuden tager det noget tid at vænne sig til din nye madras, så det er rart, hvis du kan teste den.
  • Se, om madrasproducenten har kvalitetsmærker for økologisk bomuld eller andre økologiske egenskaber. På denne måde kan du i sidste ende være sikker på, at alle materialer på madrassen er af god kvalitet.
  • Er mange af madrassens materialer genanvendelige? Det er en god ting at gøre dit økologiske fodaftryk så lille som muligt. Cirkulære er desværre ikke muligt endnu, men det er altid muligt at begrænse det.
  • Garantien er vigtig; hvis en producent tilbyder 10 års garanti eller mere, ved du, at de står bag produktet.

Hvis du støder på en madras, der opfylder alle forventninger, men som alligevel er lidt for dyr i pris, anbefaler vi, at du køber den alligevel. Kvalitetsprodukter koster penge, men i det lange løb er det bedre for mennesker, miljøet og din pengepung.